Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Johannes budskap


Eftermiddagens sammankomst i synagogan gav besked...

Det är verkligen ett uppseendeväckande budskap Johannes predikar. "Himmelriket är nära nu!" säger han. "Gör bättring! Omvänd er! Messias är snart här och när han kommer ska han rensa den tröskade säden och samla vetet i sin lada, men agnarna ska han bränna."

Johannes påpekar att den dagen Messias kommer för att upprätta sitt rike förvisso är en frihetens och glädjens dag, men också en allvarets dag. Den som inte är redo i sinnet och hjärtat att träda in i det messianska riket riskerar att bli utestängd. Det räcker inte att vara släkt med Abraham för att få tillträde till himmelriket. Man måste också börja följa Gud så som Abraham gjorde. Om man gör det så kommer man att få Guds förlåtelse för sina synder.

Nu har Johannes fått Guds kallelse att göra folket redo för Messias ankomst. Därför uppmanar han alla att bekänna sina överträdelser och låta döpa sig. Det är ett krav som ingen profet tidigare ställt. Att hedningar måste låta sig renas genom ett dop innan de kan upptas i judendomen är en sak, men att en jude - en medlem av Guds egendomsfolk - ska behöva genomgå en rening för att få del av den välsignelse som Gud lovat till Abrahams ättlingar, det är något oerhört. Men många av människorna som hör Johannes tar hans budskap på allvar, bekänner sina synder och låter sig döpas som bekräftelse på att de har blivit renade från synden.

Senaste nytt om Johannes


När jag var i synagogan i förmiddags fick jag höra av några bybor som just varit nere i Judeen, att min syssling Johannes har lämnat ödemarken och begett sig ner till Jordans dalgång, till ett ställe på östra sidan om floden som heter Betabara (eller Betania, men jag använder namnet Betabara för att det inte ska förväxlas med det andra Betania nära Jerusalem där min gode vän Lasarus och hans systrar bor). Det ligger vid en allfarväg som folk här uppifrån oftast använder när de till exempel färdas till och från Jerusalem (de väljer att gå på östra sidan om floden hellre än att färdas rakt söderut och bli tvungna att passera genom Samarien), så det är mycket folk som passerar där. Där har Johannes tydligen börjat gå omkring och predika. Jag måste ta reda på mer om vad det är han säger.

Tidigare inlägg