Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Förtryck och förväntan


Vårt land har varit ockuperat av det väldiga Romarriket sedan många år och här i Galileen har romarna tillsatt en son till vår tidigare kung Herodes den store, Herodes Antipas, som regent. Nere i Judeen tillträdde en romare vid namn Pontius Pilatus som landshövding förra året sedan romarna avsatt den tidigare kungen Herodes Arkelaos, även han son till Herodes den store.

Romarna är inte alltför populära här och under årens lopp har det skett flera revolter mot dem. När jag var i tioårsåldern fick en man som kallades Judas från Galileen med sig ett antal anhängare och försökte göra uppror mot ockupationsmakten. Det var naturligtvis hopplöst. Och som straff avrättade romarna 2000 av invånarna i Galileens huvudstad Sepforis (som bara ligger någon mil från min hemby Nasaret). De korsfästes längs båda sidorna av vägarna kring staden där alla skulle kunna se dem, som ett varnande exempel.

Men många börjar bli alltmer övertygade om att frihetens stund närmar sig. De gamla profeter, vars ord vi möter i de heliga skrifterna som vi läser i synagogan varje sabbat, har lovat att det ska komma en "messias", en människa som Gud själv har utvalt och ska utse till kung, och denne Messias ska befria oss från allt förtryck och upprätta Guds eget rike.

Tidigare inlägg