Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Rikets barn


Är inte Guds rike något som Gud har lovat oss alla? frågade man mig. Är vi inte alla delaktiga i Guds förbund med Abraham? Är vi inte alla Abrahams barn? Rikets barn?

Det var i går morse. Jag stod på stranden strax söder om Kafarnaum i riktning mot Betsaida, där en del fiskare - bland andra mina vänner Simon, Andreas, Johannes och Jakob - brukar ha sina båtar. De låga kullarna strax innanför stranden bildar en liten naturlig amfiteater med en utmärkt akustik och en del av dem som samlats - många var egentligen där för att köpa färsk fisk - hade satt sig ner för att lyssna på mig, medan andra trängdes precis framför mig så att jag ibland fick en känsla av att jag snart skulle stå ute i vattnet och prata.

Mitt svar?

Jag ska berätta en liknelse, sa jag...

Det var en rik man som hade bestämt sig för att ordna en stor fest och bjöd mängder av gäster. När festen skulle börja skickade han sin tjänare att säga till de inbjudna att allt var klart och de var välkomna att komma.

Men alla hade de någon ursäkt att komma med. En av dem hälsade att han hade köpt en åker och var tvungen att gå och titta på den, så han kunde tyvärr inte komma. En annan sa beklagande att han just hade köpt fem par oxar och måste ut och se vad de gick för. En tredje hade precis gift sig och kunde inte heller komma. Och på det viset fortsatte de.

När tjänaren kom tillbaka och berättade att alla de som var inbjudna hade fått förhinder av ena eller andra slaget, ilsknade hans herre till. "Gå genast ut i staden, ut på gator och gränder, och hämta hit alla du hittar i stället", sa han. "Fattiga och halta, blinda och lama och döva."

Så småningom kom tjänaren tillbaka igen. "Herre, jag har gjort som du befallde", sa han, "men det finns fortfarande plats för fler."

Då sade mannen till honom att gå ut på vägarna och stigarna och se till att folk kom dit, så att hans hus blev fullt. "Men de som jag bjöd först kan glömma festen."

Lyssna, ni som står här. Det kommer att komma folk från alla håll, från öster och väster, från norr och söder, för att delta i gästabudet då Guds rike blir verklighet, och de kommer att få ligga till bords med festens hedersgäster, era förfäder Abraham och Isak och Jakob. Men rikets egna barn kommer att få stanna i mörkret utanför.

Tidigare inlägg