Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

En röst som ropar i öknen


Nu har myndigheterna i Jerusalem börjat bekymra sig över Johannes. Det är så många som har blivit intresserade och påverkade av Johannes budskap att de skickade folk hit till Betabara för att spionera på den här predikanten som är verksam utan deras medgivande. Dessutom är det många som frågar sig om det rentav är så att Johannes är Messias, trots att han själv gång på gång har påpekat att hans uppgift är att bereda väg för Messias, förbereda människor för Messias ankomst så att de är redo att ta emot honom när han kommer.

Så prästerna och leviterna som kom hit från Jerusalem ställde den frågan rent ut till honom.
     "Nej, jag är inte Messias", svarade han.
     "Vem är du då? Är du Elia?" frågade de.
     "Nej, det är jag inte."
     "Är du Profeten?"
     "Nej", svarade han.
     "Vem är du då?" sa de. "Vi måste ha ett svar åt dem som har skickat oss. Vad menar du själv att du är för någon?"
     "Jag är den som profeten Jesaja sa skulle komma! Rösten som ropar i öknen: 'Bana väg för Herren, gör hans stigar raka.'"
     "Men varför döper du då, om du inte är Messias och inte heller Elia eller Profeten? Att de ska döpa, det vet vi av profeternas ord i Skriften. Men om du inte är någon av dem - varför döper du? Vad menar du med ditt dop?" inflikade några fariseer som stod där.
     "Jag döper med vatten som en bekräftelse på människors omvändelse", förklarade Johannes. "Men det kommer en efter mig som är starkare än jag - ja, jag är inte ens värdig att bära hans skor eller knyta upp hans sandalremmar. Han kommer att döpa med helig ande och eld."

I morgon ska jag också låta döpa mig!

Tidigare inlägg