Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Huggormsyngel


I dag har jag lyssnat på Johannes förkunnelse och tagit del av några intressanta samtal.

Det visade sig att till och med en del fariseer och saddukeer - medlemmar av vårt folks två främsta religiösa och politiska partier - har kommit hit till Betabara. Motvilligt förmodligen, men nyfikna på att se vad den här nye profeten egentligen hade att säga, även om de troligen inte känner sig personligt berörda av budskapet. Både fariseerna och saddukeerna är ju helt övertygade om att de inte kommer att drabbas när domen bryter ut över världen.

Men Johannes är uppenbarligen inte den som stryker någon medhårs...

"Era huggormsyngel!" sa han när de kom fram till honom. "Vad får er att tro att ni ska kunna slippa undan Guds vrede? Nej, se till att bära sådan frukt som hör till omvändelsen. Tro inte att ni bara kan säga: 'Vi har Abraham till fader.' Jag ska säga er att Gud skulle kunna uppväcka barn åt Abraham ur de här stenarna. Yxan är redan satt till roten på träden. Vartenda träd som inte bär god frukt kommer att huggas bort och kastas i elden."

Vad fariseerna gjorde sedan såg jag aldrig. Jag antar att de gick sin väg. Men någon annan frågade Johannes vad denna "frukt" innebar i praktiken.

"Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt", svarade han. Och när ett par skatteindrivare ställde samma fråga, sa han åt dem att aldrig driva in mer pengar än den skatt som var fastställd i lagen. Vid ett annat tillfälle hörde jag hur några soldater (judiska soldater, alltså, inte romerska) frågade honom vad de skulle göra och fick till svar att de inte skulle pressa av någon pengar med våld eller hot, utan nöja sig med sin lön.

Tidigare inlägg