Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Kan det komma något gott från Nasaret...?


Jag har träffat ytterligare några galileer här. Det är uppenbart att det är många från mina hemtrakter som har lockats att komma hit och ta reda på mer om den omtalade Johannes Döparen.

I förrgår kom Andreas tillbaka hit till huset där jag bor och den här gången hade han med sig sin bror Simon. Han hade förklarat för honom att de hade hittat Messias och ville absolut presentera honom för mig. Båda har frågat om de kan få bli mina lärjungar och om jag vill lära dem allt om Guds rike.

Och i går lärde jag även känna deras gode vän Filippos, som också är från Betsaida, alltså samma stad som Andreas och Simon. Jag hann knappt hälsa på honom förrän han gav sig iväg igen för att leta reda på sin kamrat Natanael, som också följt med hit ner till Betabara.

När de kom tillbaka berättade Filippos att han sagt till Natanael att "den som Mose har skrivit om i lagen och som profeterna har skrivit om - Messias, som skulle komma - honom har vi hittat. Han heter Jesus bar Josef och han är från Nasaret". Natanaels kommentar där han satt och slappade i skuggan under ett fikonträd? "Kan det komma något gott från Nasaret?"

Jag har hört liknande kommentarer förr. Bergstrakterna där Nasaret ligger har inte världens bästa rykte. Över huvud taget sägs Galileen vara en bråkig landsända, och just uppe i bergen gömmer sig en hel del upprorsmän som då och då genomför attacker mot romarna. Men Natanael följde i alla fall med till mig.

"Titta här!" sa jag när de kom. "Här har vi en sann israelit. I den här mannen finns det inget svek!"
     "Hur kan du veta vem jag är?" undrade Natanael.
     "Jag såg dig där du satt under fikonträdet redan innan Filippus ropade på dig."
     Jag märkte hur chockad han blev.
     "Rabbi, det är sant! Du är Guds son! Du är Messias, Israels kung!"
     "Du tror därför att jag sa att jag såg dig där du satt under fikonträdet", sa jag. "Större ting ska du få se. Sannerligen, jag säger er: ni kommer att få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och stiga ner över Människosonen."

Jag vet inte vad de egentligen tänkte när jag sa det - det måste ha låtit väldigt märkligt i deras öron. Men jag känner att några av de här männen kommer att bli mina mest trogna vänner när vi kommer hem till Galileen.

Tidigare inlägg