Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

Tillbaka i Galileen


Nu är jag i Betsaida, en liten by i norra änden av Galileiska sjön. Jag har bestämt mig för att börja förkunna budskapet om riket här i trakten. Det bor mycket folk här i Galileen, särskilt kring sjön, och jag tror att människorna här är mycket mer öppna än de som bor nere i Judeen. Dessutom både bor och arbetar männen som jag har tänkt göra till mina lärjungar och medarbetare här.

När jag gick längs Galileiska sjön häromdagen fick jag syn på Andreas och Simon, som jag lärde känna nere i Betabara när jag kom tillbaka efter min fastetid i Juda öken. De höll på att kasta sina fiskenät i sjön.

Jag stod en stund och tittade på dem medan de arbetade. En liten bit bort såg jag deras kamrat Johannes, som jag också träffat i Betabara. Han och några andra män höll på att göra i ordning nät i sin båt.


"Kom och följ med mig", sa jag till Andreas och Simon. "Jag ska göra er till människofiskare i stället."

De tittade överraskat på mig, men sedan lade de ifrån sig kastnäten och följde med mig. Johannes kände genast igen mig när vi kom fram till fiskebåten. Jag sa åt honom att komma med, han också, och han tog med sin bror Jakob. De övriga männen - det var deras pappa Sebedaios och några andra som ingick i samma fiskarlag - fortsatte jobba.

Vi gick en bit upp på stranden och där satte vi oss ner och pratade. Allesamman hade massor av frågor. Andreas, Simon och Johannes hade funderat mycket sedan vi skildes åt nere i Betabara, och Jakob visste ju bara vad han hört sin bror och kamraterna berätta om Döparen och om mig.

Jag svarade på en del men sa att de skulle förstå mer allt eftersom tiden gick. Och sedan berättade jag om mina planer för dem - hur jag tänkt mig att de skulle kunna hjälpa till att sprida budskapet om Guds rike.

Tidigare inlägg