Några rader om mig

JESUS BAR JOSEF - NASARET, GALILEEN
Jag är 30 år gammal och jag är uppvuxen i en liten by som heter Nasaret i Galileen i norra Palestina. Jag är snickare till yrket, precis som min far innan han gick bort. Sedan några veckor bor jag i Kafarnaum vid Galileiska sjön. I den här bloggen har jag tänkt berätta om mitt liv.

All världens riken - eller Riket?


Nå, min vän? Har du tänkt?

Det var samma röst igen. Jag satte händerna för öronen, men det hjälpte inte.

Tror du fortfarande att det är din uppgift att bli hela världens kung? Hur skulle det gå till? Med Guds ord som vapen, eller? Inser du inte hur hopplöst det är? Hur skulle du kunna skapa ett himmelrike här? Du ser ju hurdan världen ser ut.

Öppna ögonen. Titta dig omkring. Ser du - all världens riken, i går, i dag och i morgon. Makt och härlighet. Det här är min värld. Alla de här rikena tillhör mig. De ligger i mina händer och jag kan ge dem åt vem jag vill.

Det finns inte ett land i världen som har blivit till genom Guds makt. De har blivit till genom min makt.

Du har hört talas om Alexander, eller hur? Caesar. Nebukadnessar. Belsassar. Egyptens farao. De stora härskarna i forna dagar. Till och med Herodes och nu hans söner. Alla fick de sin makt av mig. Alla valde de min väg, de böjde sina knän för mig och följde min röst och jag gjorde dem till härskare, till kungar och kejsare, till tetrarker och faraoner.

Jag kan göra det så enkelt för dig. Jag ser ju hur du plågar dig. Hungern sliter i dig. Gnager i ditt inre. Är det den väg som Gud förväntar sig av dig? Lidandets väg? Du skulle väl rentav dö om Gud begärde det av dig? Men en kung ska inte behöva lida!

Hör på mig! Jag kan ge dig vartenda rike i världen - utan pina. Jag kan ge dig all denna makt och härlighet. Du vet att det inte är tomma ord.

Du har målet du vill uppnå. Jag har medlen du behöver.

Gå din väg, satan! sa jag. Men rösten tystnade inte...

Vägen är så enkel när man använder rätt medel. När man inte vädjar till människors hjärtan att följa en, utan beordrar dem att lyda. Inte ska väl en kung behöva tigga och vädja till människor att lyssna? En kung befaller och hans undersåtar underkastar sig!

Du behöver bara fatta ett enkelt beslut. Välj min väg! Böj dina knän för mig! Du behöver inte svika Gud för den skull. Du behöver bara kompromissa lite. Sedan kan du förverkliga ditt messianska rike - skapa det precis så som du vill ha det. Och ge Gud den ära och plats du vill.

Gå din väg, satan, upprepade jag. Det står skrivet: "Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka. Endast honom!"

Vad finns kvar av de härskare du talar om? Vad har hänt med deras makt? Vad händer med deras riken? Vad har de fått för att de böjt sina knän för dig? Ett ögonblick av storhet. Men vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?

Allt du har att erbjuda är förgängligt. Inga av de riken du kan skänka kommer att bestå. Men Guds rike skall aldrig få något slut! Det kommer att vara för evigt. Så gå din väg, satan. Jag lyssnar inte mer.

Tidigare inlägg